Grand Circle logo

Is Livestreaming DE oplossing in corona-tijd?

Je ziet het steeds meer artiesten doen, het aanbieden van livestreams in deze corona periode. Op zich inderdaad een mogelijkheid, maar vaak wordt er niet na gedacht over rechten.
Om in het theater op te treden heb je als amateur musicalgroep een licentie van een theater uitgeverij. Dat betekent toestemming voor een show op een locatie voor live publiek. Livestreamen valt onder een ander recht “namelijk TV en fimrecht”. In ieder theater contract is dat niet toegestaan, behalve voor wat korte PR fragmenten. Theateruitgeverijen bezitten niet de mogelijkheid om daar toestemming voor te geven (ook niet door covid). Die rechten liggen namelijk vaak bij filmmaatschappijen en om daar afspraken mee te maken is tijdrovend en voor hen niet direct lonend. Ook de uitgeverijen hebben te maken met enorme verliezen, teruglopend personeelsbestand door bezuinigingen en een enorme administratie druk vanwege alle kosteloze verschuivingen van bestaande licenties. Slechts één uitgeverij biedt tegenwoordig een aantal titels aan, waarvoor je ook een livestream contract kan afsluiten.
Zij bieden 3 varianten aan:
1. livestream (dus alleen een live-event, geen terugkijk mogelijkheid)
2. scheduled content (van te voren opgenomen en een bepaalde tijd beschikbaar)
3. video on demand (via een platform)
Bij alle drie de varianten is het wel verplicht om ticketprijzen te hanteren, want je draagt er dus recettes over af.
Helaas is het niet zo dat het gehele repertoire van deze uitgeverij beschikbaar is voor livestreaming. Er komen wel eens wat titels bij, maar er zijn ook veel titels die absoluut niet beschikbaar gaan komen voor een livestream contract. GrandMembers kunnen online een melding zien bij de beschikbaarheid of het ook gaat om een livestream mogelijkheid.
Belangrijkste signaal: livestreamen is niet automatisch DE oplossing in deze covid periode. Ook hiervoor geldt een auteursrecht en dien je dus toestemming te hebben. En hoe zeer de theateruitgeverijen ook proberen mee te denken, soms is iets gewoon niet mogelijk. Wil je weten wat voor jouw huidige of nieuwe licentie aanvraag mogelijk is stuur gerust een email naar ineke@grandcircle.nl