Soort

Soort

X Verwijder Filters
Type

Type

X Verwijder Filters

Lidmaatschap “Grand Member”

Een “Grand Member”ship is een lidmaatschap voor amateur gezelschappen, projectgroepen, jeugdopleidingen en scholen. Een lidmaatschap loopt per boekjaar en biedt vele voordelen:

 • Het gebruik van onze uitgebreide zoekmachine voor musicals
 • Het toevoegen van artikels, advertenties en voorstellingen in onze kalender
 • Online beschikbaarheid van shows kunnen inzien
 • Gratis toegang tot de betaal pagina’s van musicals
 • 10% korting op de bemiddelingskosten bij een licentie aanvraag
 • gratis advies

Het lidmaatschap wordt via een automatische incasso* geïnd in de maand januari, waar je toestemming voor hebt gegeven bij je aanmelding. Wil je opzeggen dan kan dit in de maanden november/december door een mailtje te sturen naar ineke@grandcircle.nl

* voor scholen kan een uitzondering worden gemaakt. Stuur ons dan voor aanmelding even een berichtje!

Lidmaatschap “Member”

Een “Member”ship is een lidmaatschap voor personen en bedrijven die werkzaam zijn in de entertainment industrie. Een lidmaatschap loopt per boekjaar en biedt vele voordelen:

 • Het gebruik van onze uitgebreide zoekmachine voor musicals
 • Het toevoegen van artikels, advertenties en voorstellingen in onze kalender
 • Online beschikbaarheid van shows kunnen inzien
 • Gratis toegang tot 1 extra musical pagina en daarna 20% korting

Het lidmaatschap wordt via een automatische incasso geïnd in de maand januari, waar je toestemming voor hebt gegeven bij je aanmelding. Wil je opzeggen dan kan dit in de maanden november/december door een mailtje te sturen naar ineke@grandcircle.nl

Heb ik een licentie nodig voor een liefdadigheids-voorstelling?

Ja, hiervoor wordt geen uitzondering gemaakt. De vergoeding voor een licentie is namelijk het salaris van een schrijver/componist. Het is niet aan de uitgeverij om zelf een keuze te maken voor liefdadigheidsdoelen.

Ik heb al een tekstboek/score, heb ik dan nog wel een licentie nodig?

Ja, zonder een licentie mag je een show niet uit voeren en overtreedt je de wet. Er circuleert veel materiaal op het internet, dus de verleiding is groot. Echter gebruiken de uitgeverijen hetzelfde medium om illegale opvoeringen op te sporen. Nederland staat er om bekend, dat er nogal wat gezelschappen zijn die de wet ontduiken, dus we zien een tendens dat buitenlandse uitgeverijen intensiever op zoek zijn naar overtreders.

Wanneer dien ik een licentie te betalen?

Dit is afhankelijk van de uitgeverij. Meestal wordt er een borg vooraf gevraagd en kun je na de laatste voorstelling het restant betalen, maar er zijn ook enkele uitgeverijen die vooraf het hele bedrag al willen ontvangen. De wijze van betaling staat vaak al beschreven in de offerte.

Wat kost een licentie?

Dit hangt sterk af van de uitgeverij. Zij hanteren diverse rekenmethodes om de prijs te berekenen. Daarnaast wordt er ook nog vaak materiaalhuur voor het libretto en de orkestpartijen berekend.

Enkele voorbeelden zijn:
• 12,5 % van de recettes, met een minimumbedrag (afhankelijk van zaalcapaciteit/aantal voorstellingen)
• Bedrag per voorstelling (afhankelijk van zaalcapaciteit)
• Vast bedrag (afhankelijk van het aantal voorstellingen/zaalcapaciteit)

Het is daarom raadzaam om altijd eerst een offerte aan te vragen. Bij Grand Circle kan dit direct online geregeld worden. Zoek de musical op en klik op de button “vraag een offerte aan”. Via een formulier kun je dan alle benodigde info aanleveren en binnen 48 uur ontvang je dan reactie!

Wat is een zichtzending?

In het verleden kon je een zichtzending aanvragen bij een uitgeverij en ontving je een script en een piano vocal per post, die je dan vier weken kon inzien. Daarna moest je hem weer terug sturen en kon je eventueel een nieuwe zichtzending aanvragen. Je mocht nooit meer dan drie titels in huis hebben. Tegenwoordig sturen uitgeverijen geen piano vocal meer op, omdat daar in het verleden teveel misbruik van werd gemaakt. Met een script en een piano vocal kon je in principe al een voorstelling draaien, zonder een licentie te hebben aangeschaft. Om die reden worden er op dit moment alleen nog maar scripts/vertalingen digitaal doorgestuurd met een groot watermerk van je vereniging er in. Piano vocals worden niet meer toegestuurd, daarvoor verwijst men naar internet. Om die reden heeft Grand Circle per musical een (betaalde) pagina toegevoegd met heel veel extra informatie, zodat je toch iets meer over een show te weten kan komen dan de gemiddelde wikipedia pagina. En heb je nog steeds inhoudelijke vragen, stel ze gerust!

Wat is schoolrecht?

In het wetboek staat het volgende omschreven:

Onder een voordracht, op- of uitvoering of voorstelling in het openbaar wordt niet begrepen die welke uitsluitend dient tot het onderwijs dat vanwege de overheid of vanwege een rechtspersoon zonder winstoogmerk wordt gegeven, voor zover de voordracht, op- of uitvoering of voorstelling deel uitmaakt van het schoolwerkplan of leerplan voor zover van toepassing, of tot een wetenschappelijk doel. Daarbij aanvullend worden er vaak bepalingen beschreven als : een besloten kring van toeschouwers namelijk familie, vrienden en personeel van de instelling. Dus nergens staat dat je er geen reclame voor mag maken, maar het maakt je voorstelling dan wel meer zichtbaar en of je daar altijd blij mee bent….want…..

In het buitenland kent men deze schoolwet niet!! Is dus een uitzondering, waar buitenlandse musicaluitgeverijen niet altijd een boodschap aan hebben. En ook internationale filmmaatschappijen zijn daar geen uitzondering in.

In praktisch taalgebruik komt het vaak op het volgende neer:

 • het moet echt om studenten gaan, dus qua leeftijdsgrens hanteert men 23 jaar
 • het aanleren moet een onderdeel van een lesplan zijn
 • het aanleren met tijdens schooltijd (BSO-tijd)
 • voorstellingen moeten plaatsvinden binnen schoolterrein
 • voorstellingen moeten een besloten karakter hebben (gratis, op uitnodiging, etc)
 • er mag geen reclame mogen maken, want dan krijgt het een openbaar karakter (dus geen social media, website, krant, etc)

Kortom een licentie regelen is een kostenpost, maar betekent wel geen kopzorgen over wat wel of niet is toegestaan volgens de NL auteurswet en de internationale uitgeverijen.

Waarom heb ik een licentie nodig?

Een musical is ontstaan uit de brein van een schrijver/componist. Zij behouden het intellectueel eigendom en hun rechten zijn beschermd bij de Auteurswet. Om een musical in het openbaar op te voeren heb je dus toestemming nodig (een licentie). De auteurs leggen vaak hun werk neer bij een uitgeverij, die dan de licenties tegen een vergoeding verstrekt.

Alleen Grand Circle Members mogen dit doen.

Wil je je misschien registreren of een upgrade?